Tekstin kirjoittaminen nettisivuille

Olen kirjoittanut tekstejä monipuolisesti, niin perinteisiin lehtiin kuin erilaisiin digikanaviinkin. Aikakauslehdet, verkkolehdet, harrastelehdet ja paikallislehdet ovat tulleet tutuiksi, sekä tietenkin tekstin kirjoittaminen nettisivuille, blogeihin, ja sosiaalisen median kanaviin. Tähänkin Bisnesajattelua-blogiin olen kirjoittanut n. 70 artikkelia parin vuoden aikana. Tämän takia haluan kertoa juuri sinulle 10 vinkkiä siihen, kuinka tekstintuotanto nettisivuilla laitetaan kuntoon.

Tästä artikkelista saat vinkkejä, olipa sitten kyseessä blogiartikkeleiden kirjoittaminen nettisivuille tai verkkokaupan tuotekuvausten päivittäminen tai sisältösivujen uudistus. Aloitan tämän artikkelin ensin perustelemalla, miksi tekstintuotanto nettisivuille on tärkeää jo hakukoneidenkin näkökulmasta. Käyn tämän asian vain lyhyesti alta pois (mikäli tiedät jo, miksi tekstin kirjoittaminen nettisivuille on tärkeää, ota tämä hyvänä kertauksena).

Miksi tekstintuotanto nettisivuille kannattaa?

Siihen on olemassa kaksi tärkeää syytä:

1. Hakukoneet tykkäävät hyvästä sisällöstä

Ja näin ollen sinun on mahdollista parantaa sivujesi näkyvyyttä myös hakukoneissa. Se tapahtuu tuottamalla laadukasta sisältöä (joka kiinnostaa asiakkaitasi) ja käyttämällä aikaa sisällöntuotantoon. Ulkoistamalla säästät kallisarvoista aikaasi, mutta ei mennä siihen sen tarkemmin tässä artikkelissa – tekstintuotannon ulkoistamisesta voit lukea lisää täältä.

2. Tuotat lisäarvoa asiakkaillesi

Voit perustaa sivuillesi esimerkiksi blogin tai oman artikkeliosion, johon tuotat vinkkejä asiakkaillesi. Tämä tuottaa lisäarvoa asiakkaillesi. Esimerkiksi hyvät artikkelit saavat potentiaaliset asiakkaasi viipymään sivuillasi kauemmin (ja tämä taas vaikuttaa positiivisesti myös hakukonenäkyvyyteen – lue lisää tästä aiheesta artikkelista, jonka olen kirjoittanut aiemmin). Voit kirjoittaa vaikkapa vaatekaupan ollessa kyseessä vinkkejä asiakkaillesi sopivien asuyhdistelmien valintaan, kertoa tietoa materiaaleista, trendeistä, jne. Näin lukija saa sivuiltasi kiinnostavaa tietoa, jota voit myös jakaa yrityksesi sosiaalisen median kanaviin ja ohjata sieltä liikennettä nettisivuillesi.

Syitä, miksi tekstin kirjoittaminen nettisivuille tyssää

1. Aikaa ei ole (tällöin ulkoistaminen on hyvä vaihtoehto)
2. Ideat ja inspiraatio ovat lopussa, etkä tiedä, mistä asioista kannattaisi kirjoittaa
3. Et koe, että osaisit kirjoittaa kiinnostavasti

Muista, että kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla!

Sisällöntuottajan 10 vinkkiä

Olipa kyseessä sitten blogiartikkeli, info-sivun päivittäminen tai vaikkapa verkkokaupan tuotekuvaukset, olen koonnut sinulle listan, jonka avulla voit helposti tuottaa parempaa sisältöä nettisivuillesi.

1. Mieti, kenelle kirjoitat

Kuka lukee artikkelin, jonka kirjoitat? Kenelle siis kirjoitat? Todennäköisesti lukija voi olla potentiaalinen asiakkaasi, mutta millainen ihminen hän on? On hienoa, jos pystyt jo otsikossa osoittamaan sen, kenelle postaus on kirjoitettu. Olen itsekin kirjoittanut vinkejä mm. kiireisille yrittäjille täällä blogissani. Mieti, kenelle sinä kirjoitat.

2. Rajaa aihe reippaasti

Älä yritä kirjoittaa ”kaikille kaikkea”. Rajaa aihetta rohkeasti ja tuo se ilmi jo otsikossa. En itsekään kirjoittanut tätä artikkelia siten, että olisin kirjoittanut vaikkapa yleisesti sisältömarkkinoinnista, vaan pureuduin nimenomaan tekstin tuotantoon nettisivuille. Jos sinulla on esimerkiksi vaatteita myyvä verkkokauppa, sen sijaan että yrittäisit kertoa yleisesti vaatteista, rajaa aihetta esimerkiksi tiettyyn osa-alueeseen (esim. kengät). Tai vaikkapa tämän kevään tuleviin trendeihin business-pukeutumisessa.

3. Katso asioita asiakkaan silmin

Jos olisit oman yrityksesi asiakas, mitä haluaisit lukea? Mielestäni tämä on jopa tärkein lähtökohta, sillä vaikka haluaisit parantaa sisällöllä hakukonelöydettävyyttä, on sinun ensisijaisesti kirjoitettava kuitenkin asiakkaillesi, sillä se vaikuttaa mm. siihen, luetaanko artikkeleita ja kuinka pitkään, ja tämä taas vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen!

Etkö tiedä, millaista sisältöä potentiaaliset asiakkaasi haluaisivat lukea? Silloin ratkaisu on, että…

4. Kysy ideoita!

Kysy esimerkiksi yrityksen somekanavissa, mitä somesivujesi seuraajat haluaisivat tietää! Näin saat helposti paitsi ideoita ja arvokasta tietoa sisällöntuotantoon, myös aktiivisuutta ja vuorovaikutusta somekanaviisi, kun pyydät ihmisiä kommentoimaan. Hienoa, eikö?

5. Löydä punainen lanka

Kuten jo aiemmin kerroin – rajaa aihe, mieti sitten otsikko ja kirjoita artikkeli siten, että otsikon ydin säilyy myös tekstissä.

6. Otsikoi kiinnostavasti

Kiinnostavaa otsikkoa klikataan ja on tärkeää, että artikkelisi sivuille päädytään. Mutta jos otsikko ei kuitenkaan vastaa itse tekstiä (ns. klikkiotsikko), lukija joutuu pettymään ja poistuu sivulta nopeasti. Se taas ei ole hyvä juttu mm. hakukonenäkyvyyden kannalta. Mieti siis kiinnostava otsikko, jota klikataan JA joka myös kuvaa aihetta. Otsikko on itse asiassa todella tärkeä osa artikkelia. Mieti sitä myös hakukoneiden näkökulmasta (mutta asiakkaat etusijalla!). Olen kirjoittanut otsikoinnin tärkeydestä aiemminkin, joten jos haluat lukea lisää liittyen tähän aiheeseen, suosittelen, että luet myös kyseisen artikkelin).

7. Selätä aloittamisen vaikeus

Ala vain kirjoittamaan! Aiheen suunnittelu ja jäsentely esimerkiksi paperille voi auttaa siihen, ettei paperi jää tyhjäksi. Voit miettiä esimerkiksi väliotsikot valmiiksi ja lähteä täydentämään artikkelia tai esimerkiksi sivun välilehteä siltä pohjalta. Kirjoita mieleesi tulevia asioita ja muokkaa niitä lopuksi. Mieti, kuinka saat punaisen langan pysymään tekstissä. Voit tehdä myös artikkelista eri versioita ja lopulta julkaista parhaimman version.

8. Pyydä ulkopuolista näkökulmaa

Monesti jäämme junnaamaan paikallemme juuri siksi, ettemme saa ulkopuolista näkökulmaa asioihin. Löytyykö sinulta esimerkiksi kollega, jota voisit pyytää lukemaan artikkelin ja antamaan oman näkökulmansa siihen? Voit täten saada lisää ideoita.

9. Muista linkittää

Kun kirjoitat nettisivuille, sinun kannattaa muistaa myös linkkien tärkeys. Linkitä muihin aiheeseen liittyviin sisältösivuihin, joita olet aiemmin tehnyt. Linkitys on hyvä tapa myös silloin, kun aihe meinaa liikaa poiketa suunnitelmasta. Voit silloin linkittää toiseen artikkeliin, ja kertoa, että kerrot aiheesta lisää tarkemmin siellä. Näin voit helposti palata alkuperäiseen aiheeseen ja lukija voi halutessaan siirtyä lukemaan myös toisen artikkelin ja viipyy sivuilla kauemmin (=hyvä asia hakukonenäkyvyyden kannalta). Voit myös linkittää muiden kirjoittamiin artikkeleihin.

10. Analysoi

Mitkä sivut keräävät eniten katseluita? Mitkä postaukset kiinnostavat ihmisiä, mitä sivuja klikataan ja poistutaanko sivuilta nopeasti? Ota huomioon myös sivujen tilastot. Jotta voit kirjoittaa kiinnostavasti, sinun täytyy myös seurata, millaiset artikkelit lukijoitasi kiinnostavat.

Tekstintuotannon ulkoistaminen ja hinta

Eikö sinulla ole riittävästi aikaa tekstintuotantoon? Jos haluat keskittyä ydintyöhösi ja saada silti nettisivujesi sisällöt kuntoon, on ulkoistus hyvä vaihtoehto. Hinnastostamme löydät esimerkkihintoja ja teen myös mielellämme tarjouksen, joten ota yhteyttä helposti lomakkeen kautta. Autan sinua mielelläni!

Aihe
Somekanavien sisällöntuotantoYritysblogin artikkelitKoulutuksetMuu aihe

Lisätiedot

Kommentoi, ole hyvä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *