Viestintä digikanavissa tarvitsee Bisnesajattelua.

Onko mikään niin tunnelmallista, kuin pienet ja persoonalliset putiikit pienten kaupunkien laidoilla? Näyteikkunat, jotka kutsuvat astumaan sisälle putiikin taianomaiseen maailmaan hypistelemään ja löytämään aarteita. Monesti voi käydä niin, että yrityksen näyteikkuna on viimeisen päälle huoliteltu, mutta miltä näytää yrityksen digitaalinen näyteikkuna? Jokainen yritys on tarina. Ei ole ”ihan sama”, mitä postaat yrityksesi blogiin tai somekanaviin. Sisällön avulla viestit aina jotain yrityksestäsi, brändistäsi. Tämä on asia, jossa tarvitaan Bisnesajattelua.

Kun ajat sateisena päivänä farmariautollasi paikasta A paikkaan B, näet varmasti kaiken kiireen ja ruuhkan keskellä kylttejä ja useiden eri yritysten mainoksia katujen ja teiden varsilla. Betonimöhkäleiden seinillä on kylttejä ja valomainostauluja – mutta oletko koskaan ajatellut, millaisia tarinoita näiden toimistojen, betonimöhkäleiden ja valomainostaulujen taakse kätkeytyy? Jokaisella yrityksellä on tarina, mutta tuodaanko vahvuuksia ja tarinaa aina esille tarpeeksi? Meidän tehtävänä on sisällöntuotannon avulla tuoda se tarina esille – tänä päivänä digitaalisia kanavia hyödyntäen.

Bisnesajattelua on myös tarina. Halutko kuulla, kuinka vuosien saatossa Bisnesajattelua on nyt sellainen, kuin se on? Koska mikään hyvä tarina ei koskaan ole lyhyt, suosittelen, että varaat tämän tarinan lukemiseen hieman aikaa. Ja paljon kahvia.

Tästä kaikki alkoi…

Kun olin vielä vähän pienempi ihminen, minua harmitti yksi asia suuresti. Pidin jo silloin valokuvaamisesta, ja filmikameran rulla täyttyi aina liian nopeasti. Nykyajassa on ainakin yksi hyvä puoli: tänä päivänä voit ottaa vaikka 1000 selfietä ja valita onnistuneimman. Muistan silti vieläkin sen karvaan pettymyksen, kun olin mielestäni ottanut onnistuneita kuvia ja kuvien valmistuminen oli asia, jota odotettiin innolla. Valitettavasti toisinaan kuvien saapuessa pettymys paljastui, kun esimerkiksi eläinaiheisissa kuvissa itse kuvan kohde oli jo ehtinyt poistua paikalta ennen kuvan ottamista, jättäen kuvaan vain tärähtäneen häivähdyksen itsestään. Toisaalta, onnistuneita kuvia laitettiin kuvakirjoihin ja niitä oli mukavaa katsoa myöhemmikin, roskakoriin tai kansioiden pohjalle ne eivät koskaan päätyneet – toisin on digimaailmassa.

Minulla on myös aina ollut paljon ideoita ja olen pitänyt tarinoista. Kirjoittaminen on myös aina ollut minulle helppoa, oikeinkirjoitus on sujunut vaivattomasti ja minulla on ollut kyky valita näppäriä sanavalintoja ja pukea asiat tarinoiksi. Suomen kieli on aina ollut mielestäni rikasta ja mielenkiintoista, on erilaisia ikiaikaisia sanontoja ja voihan sitä itse keksiä vaikka uuden sanankin. Tällainen kehuskelu ei kyllä oikein istu tähän suomalaiseen luonteeseen, mutta jos johonkin haluaisin yrittäjiä kannustaa, niin nimenomaan omien vahvuuksien kehumiseen myös mm. yrityksen digitaalisissa kanavissa. Ja myös heittäytymiseen – nykyään on niin helppo jäädä tuskailemaan ja ottamaan 1000 eri kuvaa, joista mikään ei miellytä – ehkä joskus olisi hyvä myös tuoda somekanaviin ripaus aitoutta ja persoonallisuutta. Tilannekuvatkin ovat hauskoja!

Varsinainen työurani sisällöntuotannon parissa alkoi vuonna 2012, kun aloin lukioaikoina tuottamaan sisältöä Suomen Lukiolaisten Liiton verkkolehteen Lukio.fi-sivustolle. Sen jälkeen aloin kirjoittamaan artikkeleita myös muille lehdille huomaten jo varhaisessa vaiheessa sisältöjen merkityksen. Lukion jälkeen suoritin myös avoimessa yliopistossa kauppatieteen opintoja, mikä johti siihen, että aiheista etenkin johtaminen ja markkinointi alkoivat inspiroimaan minua yhä enemmän. Lehtipuolella hyvin erilaiset sisällöt tulivat tutuiksi, sillä olen kirjoittanut niin verkkolehtiin kuin printtiinkin, asiakaslehtiin, aikakauslehtiin, harrastelehtiin kuin paikallislehtiinkin. Aiheetkin ovat vaihdelleet työelämästä harrastuksiin ja paikallisiin, ajankohtaisiin asioihin. Mukaan on mahtunut monta kiinnostavaa casea, erilaisia ihmisiä ja hienoa yhteistyötä. Lisää minusta voit lukea esimerkiksi täältä.

Bisnesajattelua vuodesta 2016

Vuoden 2016 loppupuolella halusin yhä enemmän alkaa tuottamaan sisältöä nimenomaan yrityksille. Perustin blogin nimikkeellä Bisnesajattelua, ja blogille tein FB-sivut – blogi ei aluksi toiminut omalla domainillaan ja siitä tuli joskus kärkästäkin palautetta. Päätin kuitenkin laittaa toimeksi ja aloittaa blogin pitämisen konkreettisesti, sen sijaan, että vieläkin haaveilisin ja tämä idea olisi jäänyt pöytälaatikkoon.

Ja kaikista tärkeintä on, että tekee – mitä hyvät ideat hyödyttäisivät pöytälaatikossa?

Blogin nimeksi tuli Bisnesajattelua ja positiiivista palautetta blogi sai juurikin FB-sivujen kautta. Blogista alkoi myös tie yrityspuolen sisällöntuottajaksi ja nimenomaan tekstin tuottaminen digitaalisiin kanaviin tuli tärkeimmäksi toimenkuvaksi. Olen aina halunnut tuoda toimittajataustan kautta hankittua sisältöosaamista myös yrityspuolen teksteihin. Se, miksi blogin nimeksi tuli alunperin Bisnesajattelua, on myös oma tarinansa. Olen sitä mieltä, että…

Markkinoinnissa tarvitaan Bisnesajattelua.

Siinä vaiheessa, kun tämä bloggaaja huomasi toisen yrityksen kopioineen oman FB-postauksensa lähes sanasta sanaan vain muutaman yksityiskohdan muokaten, hän tajusi jotain. Monihan olisi ärsyyntynyt, ja niin minäkin aluksi, mutta sitten aloin miettimään, että ehkä olen nyt tehnyt jotain oikein. Tosin siinä kohdassa ajatus omasta domainistakin kävi jo vahvasti mielessä – enhän halunnut, että joku muu ehtisi ensin!

Joskus luulin, että vahvuuteni on se, että minulla on paljon ideoita. Joku kuitenkin tyrmäsi sen, ja kuittasi sen sanomalla: ”Kaikilla on ideoita”. Bisnesajattelua tekee niistä hyvistä ideoista loistavaa sisältöä – tekstiä, jossa on sanomaa!

Somessa erilaiset tempaukset ovat hienoja juttuja. Vuonna 2017 FB-sivuilla julkaistiin mm. 100 somevinkkiä.

Sisällöntuotannosta olen oppinut paljon. Olen vuosien ajan opetellut itse mm. hakukoneoptimointia, ja erityisen innostunut olen yritysblogien sisällöntuotannosta. Olen kokeillut, mikä toimii ja mikä ei sosiaalisen median sisällöissä. Erityisen kiinnostunut olen aina ollut orgaanisen näkyvyyden mahdollisuuksista, ja siihen olen keskittynytkin. Myös eri somekanavien ominaisuudet ja erityispiirteet ovat tulleet tutuksi.

Hyvä sisältö on digikanavien ilmaiset ämpärit! Tai oikeastaan jotain vieläkin parempaa. Digitaalinen käyntikortti eli somekanavien, nettisivujen ja yritysblogin sisältöjen tulee olla kunnossa.

Mielestäni on tärkeää elää tässä ajassa. Toivottavasti se on asia, jota en koskaan unohda. On tärkeää muokkautua ja pysyä ajan trendeissä mukana. En kuitenkaan halua pudota kehityksen kelkasta, sillä maailma muuttuu niin nopeasti.

Olen kiitollinen niille yrityksille, jotka ovat asiakkaitani ja jotka luottavat minun käsiini sisällöntuotantonsa digitaalisissa kanavissa. Yhteistyössä on uskomaton voima. Polkuni ei ole ollut helppo, mutta en sitä odottanutkaan. Jokaisen on raivattava oma polkunsa, eikä se ole aina välttämättä yksinkertaista. ”Kuka haluaisi olla tyhjän ravintolan ensimmäinen asiakas?”, mietin sinä päivänä, kun aloin tuottamaan sisältöä yrityksille uutena toimijana. Joku kuitenkin halusi, ja siitä olen iloinen. Näin markkinointialalla toimivana voin lohdutuksen sanana kertoa, että oman osaamisen markkinointi ei koskaan ole helppoa. On kuitenkin nähtävä boksin ulkopuolelle ja astuttava epämukavuusalueelle. Toivon, että tämä tarina jatkuu.

Muistathan, että jokainen tarvitsee niin yrityksessään, markkinoinnissaan kuin elämässäänkin…

…Bisnesajattelua.