Jotta ymmärtäisit, miksi sisältömarkkinointi voi toisinaan epäonnistua, kerron sinulle täysin kuvitteellisen tarinan Virtasesta. Se tosin voisi olla myös oikea tarina, joten ehkä löydät siitä piirteitä tai asioita, joita tunnistat omassa toiminnassasi.

Tämä tarina kannattaa lukea!

Tarina kuuluu näin:

Olipa kerran Virtanen

Virtanen istuu toimistossaan. Läppäri sauhuaa. Hän kirjoittaa kuumeisesti uusia postauksia yritysblogiinsa, joka on tarkoitus julkaista jo tänään. Virtanen on kuullut, että sisältömarkkinointi on nyt in ja sitä kannattaa tehdä. Hän oli lukenut aiemmin eräästä Bisnesajattelua-blogista, että hyvä sisältö toimii kuin ilmaiset ämpärit. Hän tosin ei välttämättä muistanut lukea esimerkiksi postausta siitä, että sisällöntuotanto alkaa suunnittelusta – puhumattakaan, että hän olisi vilkaissut postausta siitä, kuinka saadaan potentiaaliset asiakkaat tutustumaan yritykseen paremmin ja viettämään sivuilla aikaa pidempään tekemällä sivuista viihtyisä olohuone.

Virtanen on tilanteessa, jossa asiakkaita tarvitaan. Nyt. HETI. Virtasen kalenteri alkaa jo häämöttää tyhjyyttään… On tehtävä muutoksia nopeasti, nyt on aloitettava markkinointi!

Nyt täytyy tehdä jotain. Virtanen miettii, että ei tähän hommaan mitään suunnitelmia tarvita, ei niitä ole ennenkään tehty. Sitä paitsi Virtanen ei ole niitä ihmisiä, jotka esimerkiksi huonekaluja kasatessaan katsoisivat käyttöohjeita. Virtanen on ihminen, joka viskaa käyttöohjeet syrjään ja alkaa tekemään. Sitten hän huomaa, että jokin on mennyt vikaan ja pitäisi tarkistaa, miten olisi pitänyt tehdä. Koska käyttöohjeita ei enää ole olemassa, hän päättää, ettei se haittaa, jos muutama osa puuttuu. Tarina siitä, kun Virtasen kokoama penkki sukujuhlissa olisi tarvinnut myös ne puuttuvat palaset, kirjataan historiaan – mutta ei siitä sen enempää.

Kello on jo iltapäivän puolella. Nyt on aika julkaista uusi blogi. Ensimmäisen blogipostauksen otsikosta Virtanen on hyvin ylpeä ja otsikko kuuluu näin: “Katso heti, millä ihmeniksillä saat otettua ammattitason kuvia helposti!”. Postauksessa kerrotaan (pitkän jaarittelun lomassa), että valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Vau, mikä uutinen.

Seuraavana päivänä Virtanen tulee toimistolleen ja istuu toimistotuolilleen murjottamaan. Oven ripa ei ole irronnut asiakasryntäyksestä. Ei toimi sisältömarkkinointi, Virtanen ajattelee. Hömpötystä koko homma. Tarvitseeko sitä markkinointia ylipäänsä? Ei ole ennenkään…

Sen pituinen se. Tarina ei kerro enempää.

Miksi tarinan Virtasella ei kaikki mennyt aivan putkeen? Katso neljä virhettä sisältömarkkinoinnissa, niin tiedät, mitä asioita kannattaa välttää.

1. Hätäily ja hoppuilu

Olen kertonut tästä täällä blogissa aiemminkin, useaan otteeseen. Toistan vielä: sisältömarkkinointi vaatii aikaa. Yritysblogin avulla on mahdollista tuoda esiin omaa asiantuntijuuttaan, mutta postauksia pitää jaksaa tuottaa pitkällä aikavälillä ja rakentaa luottamusta potentiaalisiin asiakkaisiin niiden avulla. Myös nettisivujen sisällön muokkaaminen, lisääminen ja tarkastaminen vaatii oman aikansa ja sisältöä tulee kehittää koko ajan.

2. Suunnittelemattomuus 

Oletko suunnitellut sisältömarkkinoinnin hyvin? Onko sinulla esimerkiksi tietty päivä, jolloin ajastat postauksia valmiiksi ja teet uusia sisältöjä? Oletko miettinyt, missä jaat blogipostauksiasi?

Hyödynnätkö yrityksesi käyttämiä somekanavia ja jaatko blogipostauksia niihin? Hakukoneiden lisäksi olisi hyvä, että blogipostauksia jaettaisiin yrityksen käyttämiin somekanaviin – ja miksi et myös uutiskirjeessäsi kertoisi uusimmista postauksistasi. On tärkeää, että oikea kohderyhmä löytää myös kirjoittamasi artikkelit ja että hyödynnät somekanaviasi nettisivujesi sisällön ja blogipostauksiesi jakamisessa. Tämä on tärkeä asia, ja siitä kerron sinulle lisää tässä postauksessa.

3. Asiakkaan ostopolkua ei ole mietitty

Kirjoitatko artikkelit ja postaukset henkilölle, joka vasta unelmoi tietyn tuotteen tai palvelun hankkimisesta? Vai sellaiselle, joka jo vertailee eri vaihtoehtoja? On eri asia kirjoittaa artikkeli, jossa perustellaan, miksi tietty tuote kannattaisi hankkia, kun kirjoittaa artikkeli siitä, kuinka valita itselleen sopiva vaihtoehto. Suuntaa artikkelisi tiettyyn ostopolun vaiheeseen. Mieti sisältöä asiakkaan silmin. Koska myös tämä asia on todella tärkeä ja laaja, löydät lisää tietoa esimerkiksi tästä postauksesta.

4. Kohderyhmä on väärä tai tekstiä ei ole suunnattu oikealle kohderyhmälle

Mieti aina kenelle kirjoitat. On tärkeää paitsi miettiä asiakkaan ostopolun vaihe, myös tuntea kohderyhmä ja miettiä, kenelle kirjoittaa. Markkinoitko firmaan uutta pakua etsivälle kaksipaikkaista avoautoa? Entä haluavatko kaikki tilata juuri sinun lehtesi tai oppaasi, vaikka saisivatkin kaupan päälle kivan ponnarin ja kukkahatun?

Lue vielä tämä

Kun osaat välttää nuo neljä virhettä, olet jo askeleen lähempänä sellaista sisällöntuotantoa, joka kiinnostaa asiakkaitasi. Koska olet jaksanut lukea postaukseni jo näinkin pitkälle, haluan kertoa sinulle kiitoksena vielä yhden extravinkin, mitä sisältömarkkinoinnissa kannattaa hyödyntää.

EXTRAVINKKI parempaan sisällöntuotantoon: Tarinat

Kerrotko tarinoita vai täyttyvätkö nettisivusi, blogisi ja somekanavasi lähinnä tarjouksista ja tuotteiden teknisistä tiedoista? Olet varmasti kuullut useasti seuraavan sanonnan: “Ihmiset pitävät tarinoista.” Jos et usko, niin kokeile! Voit aloittaa esimerkiksi kertomalla oman yrittäjätarinasi tai kertomalla yrityksesi tarinan. Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Toivottavasti pidit tästä artikkelista. Älä ole kuin Virtanen, vaan suunnittele, tee töitä määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti, sekä mieti, kenelle kirjoitat, niin olet jo pitkällä sisältömarkkinoinnin maailmassa! Aina on opittavaa, meillä jokaisella, myös sisältömarkkinoinnista, mutta tärkeää on se, että alkaa tekemään!

Sinä pystyt siihen. Aurinkoista viikkoa!

Tarvitsetko apua sisällöntuotannossa? Lähetä viesti.


Kommentoi, ole hyvä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *