“Olinpa tänään tehokas! Kaupassa käyty, jäätelöt syöty, post-it-lappuja liimailtu, auton renkaat vaihdettu, aamulenkillä käyty, 200 vatsalihasta tehty, 987-sivuinen opus markkinointiin luettu, tilaukset käsitelty, viiden tähden dinneri syöty ja proteiinipirtelö juotu… Sitten vielä osallistuin maratonille, lopuksi tein pari benjihyppyä ja matkustin raketilla avaruuteen.” Turhauttaako sinua, kun luet kavereidesi Teho-Tiinan ja Ripeä-Reijon somepäivityksiä, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi maailman laiskimmaksi ihmiseksi? Tuntuuko sinusta siltä, että mitään et ehdi tekemään ja aina on kiire? 

Olen täysin vakuuttunut siitä, että jokaisen ihmisen kaveripiirissä on vähintään yksi Teho-Tiina tai Ripeä-Reijo. Usko pois, jos alkaisit itsekin listaamaan kaikki asiat – eli siis jokaisen avaruuslennon arkisen asian – somepostaukseen, minä tiedän, että saisit aivan yhtä pitkän listan aikaiseksi. Mielestäni pitäisi kuitenkin miettiä enemmän sitä, onko käytetty aika ollut tehokasta, vai ei, siis sen sijaan, että ehtiikö tehdä mahdollisimman paljon eri asioita. Teetkö asioita oikein, vai teetkö oikeita asioita?

Uskalla uppoutua flow-tilaan – anna aikaa Bisnesajattelulle

On perjantai. Oikeasti minulla pitäisi olla kiire, mutta kun istun läppärilleni nyt kirjoittamaan, tuntuu siltä, että minulla ei ole kiire minnekään. Kuinka monesti käykään niin, että me ryntäilemme koko ajan joka suuntaan, vaikka oikeasti saisimme paljon enemmän aikaan, kun istuisimme hetkeksi alas, söisimme jäätelön auringonpaisteessa ja keskittyisimme Bisnesajatteluun. Miettisimme hetkeksi, mihin keskittyä ja minne suuntaan asioita pitäisi lähteä viemään. Ja laittaa ne asiat myös sitten toteutukseen.

Tai jos tekisimme niin kuin minä nyt – kirjoittaisimme yritysblogiin uuden artikkelin, asiakkaan silmin ja hakukoneet huomioiden. Huolellisesti, hyvin ja tarkasti. On hyvä olla sopivasti suunnitelmaa, mutta välillä myös hypätä flow-tilaan ja fiilikseen spontaanisti. Älä anna suunnitelman tappaa luovuuttasi, mutta älä anna myöskään luovuuden viedä sinua epämääräiseen heppakaruselliin ja hattaroiden keskelle taivaanrannanmaalariksi, vaan anna suunnitelman kulkea käsi kädessä luovuuden kanssa. Tee suunnitelma ja strategia, joka on luovuutesi paras kaveri.

Some-ja sisältösuunnitelma auttaa markkinoinnissa

Katsoin joskus aiemmin erään TV-ohjelman, jossa oli eräs yrittäjä. Hän pyöri valtoimenaan, sinkoili kokoa ajan sinne tänne ja hoki, kuinka hänellä on kiire. Todellisuudessa hän ei saanut mitään aikaan, eikä vienyt asioita maaliin saakka. Ainakaan mitään sellaista, joka olisi hyödyttänyt hänen yritystoimintaansa. On tärkeää todellakin keskittyä oikeisiin asioihin, miettiä, mikä on tärkeää. Tehdä siis suunnitelma siitä, mitä tekee ja miten tekee – myös markkinoinnissa!

On tärkeää oppia erottamaan kiire ja “kiire”. Mieti, miksi olet niin kiireinen, tai miksi koet kiireen tuntua. Onko sinulla aidosti kiire, vai tuntuuko sinusta vain siltä? Jos on, olisiko asialle jotain tehtävissä? Ehkä voisit etsiä uusia yhteistyökumppaneita kiireitä helpottamaan tai tehdä asiat järjestelmällisemmin. Lue vinkit digimarkkinoinnin suunniteluun tästä postauksesta.

Ja jos joskus tuntuu siltä, että haluaisit vain loikoilla auringossa ajattelematta yhtään mitään, niin onko sekään nyt niin väärin? Vaikka sädekehämme ei olisikaan yhtä kiiltävä kuin kavereillamme Teho-Tiinalla ja Ripeä-Reijolla, niin mitä sitten?

Ole pitkäjänteinen ja kärsivällinen

Oikeastaan uskon, että Teho-Tiina ja Ripeä-Reijo eivät saisi aikaan kestäviä tuloksia digimarkkinoinnissa. On toki hyvä, että pystyy tekemään asioita ripeästi ja tehokkaasti, sekä on muuntautumiskykyinen, mutta silti tärkeintä on pitkäjänteisyys. Jotta tuloksia syntyy, yrityksen brändi rakentuu ja vahvistuu, tarvitaan rutkasti kärsivällisyyttä. Ja myös paljon niitä taustatekoja, joita ei somepäivityksiin jaksaisi rustaillakaan. Markkinointi on kokonaisuus, Bisnesajattelu on kokonaisuus – ne kulkevat käsi kädessä, eivätkä ole irrallisia asioita. Markkinointi ei myöskään ole yhtä kuin yksi somepostaus silloin tällöin tai lehti-ilmoitus. Ainakaan toivottavasti.

On myös mietittävä tarkkaan, millaisia siirtoja tekee. Digimarkkinointi ei ole hätäisten hommaa, jos sen haluaa tehdä kunnolla. Esimerkiksi yritysblogin kirjoittaminen (lue vinkkejä yritysblogin kirjoittamiseen täältä) ja brändin rakentaminen sen avulla vaatii oikeasti aikaa. Monelle käy niin, että kun yritysblogi aloitetaan, siihen tuutataan hirmuvauhdilla useita artikkeleita ja kun aikaa kuluu, yritysblogi unohtuu. Millaisen mielikuvan antaa yritysblogi, jota on viimeksi päivitetty kauan sitten? Ennemmin kannattaa tehdä vaikka niin, että kirjoittaa artikkelit valmiiksi ja ajastaa niitä pidemmälle aikavälille. Sitten välillä voi tehdä postauksia myös siinä kuuluisassa flow-tilassa.

Yritysblogin strateginen suunnittelu on tärkeää. Millaisia hyötyjä havittelet yritysblogin avulla ja riittääkö aikasi siihen? Oletko valmis rakentamaan yritysblogia pitkäjänteisesti? Haluatko tuoda omaa asiantuntijuuttasi sekä yrityksesi tarjoamia ratkaisuja esille yritysblogissa ja rakentaa luottamusta asiakkaisiin? Kuten me kaikki tiedämme, ei luottamus koskaan rakennu hetkessä. Aikaa tarvitaan.

Yhtä kaikki, älä usko Ripeä-Reijon ja Teho-Tiinan luomaan illuusioon tehokkuudesta. Aito tehokkuus koostuu pitkäjänteisyydestä ja hyvästä, strategisesta suunnittelusta, ei joka suuntaan sinkoilusta ja hätäilystä. Asiat täytyy myös viedä maaliin saakka, saada jotain aikaiseksi.

Minusta tuntuu, että sinä, lukijani, et ainakaan todellakaan ole mikään laiskamato, vaikka sinusta siltä ehkä joskus tuntuisikin! Et sinä muuten olisi etsimässä tietoa täällä merkittävästä asiasta liittyen yritystoimintaan ja yrityksen markkinointiin: digimarkkinoinnista! Lopeta siis itsesi syyllistäminen ja tartu toimeen.

Aurinkoista viikkoa! (Tämä onkin hauska toivotus artikkelin lopussa, jos joskus löydät tämän artikkelin esim. lokakuussa)

Toivottaa: Somemainostoimistosi Bisnesajattelua

Lue lisää tietoa aiheesta digimarkkinointi Bisnesajattelua-tietopankista!

Etsitkö yhteistyökumppania digisisältöihin? Etsitkö huikeaa sisällöntuottajaa?
Ota yhteyttä heti ja helposti!

Kommentoi, ole hyvä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *